Ales in functia de presedinte al UEFA cu sprijinul tarilor din estul Europei, Michel Platini si-a recompensat votantii prin acordarea dreptului de a gazdui finale si competitii care sunt sub patronajul forului fotbalistic european. Printre tarile beneficiare se numara Polonia si Ucraina, care, in urma cu doi ani, au primit dreptul de a organiza, in 2012, turneul final al Campionatului European. Alegerea Ucrainei nu pare foarte inspirata, problemele cu care se confrunta in incercarea de a realiza infrastructura necesara pentru gazduirea Euro 2012 fiind recunoscute chiar si de presedintele UEFA. De altfel, conducatorul forului european a declarat, dupa vizita pe care a efectuat-o in luna mai, la Kiev, ca Ucraina are,
deocamdata, doar un singur stadion omologat sa gazduiasca meciurile de la turneul final si a avertizat asupra "uriaselor carente din infrastructura".
Ucraina resimte nu numai efectele crizei economice mondiale, ci si pe cele ale neintelegerilor politice dintre presedintele tarii, Viktor Iuscenko, si premierul, Iulia Timosenko. La inceputul acestei saptamani, Iuscenko a criticat atitudinea guvernului si pe cea a premierului Iulia Timosenko pentru gestionarea precara a fondurilor destinate organizarii Campionatului European din 2012. "Programul de finantare pentru Euro 2012 este amenintat. Impreuna cu banca nationala si cu Ministerul de Finante, trebuie sa gasim resursele necesare ca sa ducem la capat acest proiect", a spus Iuscenko.
Declaratiile presedintelui ucrainean survin la doar trei zile dupa ce Iulia Timosenko, rivala sa politica, anunta ca pregatirea pentru turneul final din 2012 decurge fara probleme, in ciuda efectelor recesiunii economice globale.
Iuscenko a mai spus ca guvernul a alocat numai cinci procente din resursele stipulate pentru anul 2009, adica echivalentul a 945 de milioane de dolari, si a ordonat ministrului de finante si directorului bancii centrale sa intocmeasca, intr-o saptamana, noi planuri destinate finantarii Euro 2012.
|