Daca Europa, care si-a plasat trei tari pe primele trei locuri ale Mondialului 2010 la fotbal, domina in continuare ierarhia planetara, Africa a ratat Cupa "sa" Mondiala, salvata doar de parcursul Ghanei, in timp ce America de Sud isi pregateste revansa.
Europa domneste in continuare
Dupa cele prime patru locuri in 2006 in Germania, Vechiul Continent si-a adjudecat primele trei in Africa de Sud, teatru al primei victorii finale a unei tari europene in Cupa Mondiala in afara continentului sau. Dominatoare la nivel de cluburi, pentru ca jucatorii cei mai buni ai planetei (europeni, brazilieni, argentinieni si africani) evolueaza in campionatele spaniol, englez, italian sau german, Europa ramane patroana fotbalului si la nivel de selectionate.
In optimile de finala, cele sase europene s-au eliminat intre ele. Supravietuitoarele, Spania, Olanda si Germania au continuat cursa pana pe podium, practicand un joc festiv.
In schimb, Italia si Franta, cele doua finaliste de la ultima editie, au disparut de la primul tur. Mari staruri europene au dezamagit, Wayne Rooney (Anglia) a fost obosit, iar Cristiano Ronaldo nu a facut nimic decisiv pentru Portugalia. In ce-l priveste pe Franck Ribery, el a fost in nota jucatorilor francezi, care au cazut in ridicolul cel mai profund cu greva difuzata "mondovision", trecand pe langa acest Mondial.
Africa, salvata de Black Stars
Ghana este baoab-ul care ascunde padurea. Evident, Black Stars au trimis un penalty in bara (cu Uruguayul) foarte aproape de o prima semifinala pentru Continentul Negru, dar celelalte selectionate africane au ratat Mondialul. Cote da��Ivoire, devansata de Portugalia si Brazilia, nu are mari motive sa se rusineze de parcursul ei, dar poate regreta aducerea selectionerului Sven Goran Eriksson cu doar doua luni inaintea loviturii de incepere! Algeria, autoarea unui parcurs onorabil, nu are jucatori de clasa (niciun gol marcat), ca si Africa de Sud, prima tara gazda eliminata din primul tur. Nigeria si, mai ales, Camerunul, minate de lupte intestine, au dezamagit total.
Asia, continentul fotbalului-rasare
Asia a afisat progrese reale. Coreea de Sud si Japonia au trecut pentru a doua oara in faza secunda, dar de data aceasta in deplasare (prima oara a fost in 2002, la Mondialul de acasa). Misterioasa Coree de Nord a rezistat bine cu Brazilia (infrangere 1-2), dupa care s-a inecat cu Portugalia (0-7).
Australia, de acum membra a Confederatiei asiatice, a luptat pentru calificare, dar a tarat pana la sfarsit infrangerea grea din debut, cu Germania (0-4).
America de Sud, la limita
Dupa optimile de finala, America de Sud parea ca a pus gheara pe Mondial, cu patru din cele cinci reprezentante ale sale calificate. Dar Brazilia, Argentina si Paraguay au cedat in fata europenilor, doar Uruguayul reusind sa intre in ultimul careu, pentru prima oara dupa 1970. Anumite vedete nu au raspuns total asteptarilor, precum Messi (zero goluri) sau Kaka (o eliminare), iar selectionerul brazilian Dunga nu a reusit sa combine "jogo bonito" si rigoarea.
Conmebol a etalat, totusi, progresele Chile si Paraguay, sfert finalista pentru prima oara in istoria sa.
Oceania-Concacaf, progresele Noii Zeelande si SUA
Singura reprezentanta a Oceaniei, Noua Zeelanda, a plecat neinvinsa de la prima sa Cupa Mondiala (dupa 1982), o isprava pentru tara rugbyului.
Ca de fiecare data din 1994, Mexicul a trecut de primul tur, aparand culorile zonei Concacaf (America Centrala, de Nord si Caraibe), iar SUA, prezenta in optimi, au confirmat progresul evident din ultimii ani (finalista a Cupei Confederatiilor 2009).
|